HOME PRILOZI RADIONICE RASPORED KONTAKTI ULIKA LINKOVI  
           ۩  Stručni članci i prilozi Ive Kolić u medicinskim i popularnim časopisima    
    Masaže i ostali
  manualni tretmani
 

Lopta – sjedalo za treći milenij

   
   


Kineziterapija loptom znanstvena je disciplina. Lopta se može koristiti preventivno, u svrhu liječenja ali i u dijagnostičke svrhe. Prema položaju glave i zdjelice, nakon što pacijent sjedne na loptu, fizioterapeut može odrediti odstupanja u držanju i izraditi plan terapije. Korištenje lopte u prevenciji i liječenju potpomaže prirodnu, spiralnu dinamiku pokreta, trodimenzionalnost i koordinaciju. Lopta se koristi u ortopediji, neurologiji, sportskoj medicini, reumatologiji, psihomotornom razvoju djeteta,... Veliki broj pacijenata sposoban je koristiti loptu kod kuće, uživati u vježbama, osjećati promjene i prihvatiti trenutačan feedback. To je važno u trenutku kad su efikasnost tretmana, samoinicijativa kao i suradnja pacijenta i obitelji neophodni za postizanje napretka. 

Iako se vježbanje loptom u svijetu koristi već više od pola stoljeća, kod nas je to relativno novi način medicinske gimnastike. Prve velike lopte proizveo je 1963. talijanski inžinijer Aquilino Cosani. Mary Quinton, terapeutkinja iz Berna, razvijala je kroz igru s loptom prirodnu koordinaciju pokreta zdrave djece. Kasnije je loptu primijenila i na djecu sa neurološkim oštećenjima. Koriste ju Karel i Bertha Bobath u radu s djecom oboljelom od cerebralne paralize. Skupina autora, na čelu sa Susanne Klein-Vogelbach iz Basela od 1963. do 1981. izradila je i sistematizirla koncept posturalnog treninga i terapijskih vježbi za rehabilitaciju bolnih leđa odraslih. Davies opisuje primjenu lopte kod pacijenata sa hemiplegijom.
Osamdesetih godina, zbog promjene načina života značajno je porasao broj pacijenata s akutnom boli u leđima. Medicinski tretman bolnih leđa postepeno se mijenjao, od mirovanja u krevetu i primjene medikamenata ka laganim aktivnostima i spinalnim vježbama. Za masovnu uporabu lopte među američkim terapeutima zaslužan je Joe Montana, igrač američkog nogometa iz «San Francisco 49ers». Miljenik nacije morao je 1986. na operaciju kralješnice. Program rehabilitacije uključivao je vježbe na velikoj lopti. Njegov čudesni povratak u igru nakon samo 6 tjedana izazvao je razumljivu pažnju, a posljedično i masovnu upotrebu lopte.
1988. Vlatka Zeller postavlja hipotezu da je prekomjerno sjedenje odgovorno za posturalnu slabost i oštećenja, što se u Švicarskoj očitovalo porastom broja školaraca s bolnim leđima. Uz pomoć liječnika i ravnatelja nekih osnovnih škola zamijenila je tradicionalnu stolicu s loptom. Sjedenje na dinamičnoj podlozi preveniralo je bol u leđima djece. Inicijalni uspjeh vodio je opsežnom istraživanju. Illi 1994. objavljuje slijedeće rezultate: hiperaktivna djeca postala su mirnija i mogla su se usredotočiti kroz duže periode, ostala djeca su bila koncentriranija, vještina pisanja poboljšala se kod djece koja su slabo rukovala olovkom, djeca su često pokazivala bolje razumijevanje gradiva, dezorganizirana djeca razvila su bolji osjećaj za organizaciju. Danas oko 5000 švicarskih razreda sjedi na loptama, a lopta je sve polpularnija u Italiji i Njemačkoj. 

Djeca sve češće sjede pred televizorima i računalima te zanemaruju aktivnu igru na otvorenom. Nažalost, ponavljanje stereotipnih aktivnosti čini neke mišićne grupe jačima i skračenima. Istovremeno se istežu slablji antagonistički mišići i uzrokuju ograničenje pokreta u zglobovima. Nadalje, nakon desete godine života diskovi između kralješaka nisu direktno opskrbljeni krvlju. Sva ishrana kralješnice ovisi o fizičkoj aktivnosti. Reducirani pokreti ometaju cirkulaciju oko diska a za posljedicu imaju degeneraciju i bol. To se obično događa oko 40 godine. Činjenica je da 80% odrasle populacije industrijski razvijenih zemalja povremeno pati od bolova u leđima. Većina tih boli rezultat je višegodišnjeg lošeg držanja, statičkog sjedenja, neadekvatne mehanike tijela, te neergonomskog okoliša koji prevladavaju u modernom društvu. Sjedenje na stolici, koja pasivno podupire trup, znatno opterećuje kralješnicu i može izazvati tegobe u vratnoj i slabinskoj kralješnici. Nedostatne vježbe, neadekvatna elastičnost, deficitni balans imaju indirektne efekte i posljedice koje se mogu otkriti desetljećima kasnije. Loša postura ne samo da uzrokuje bol u leđima nego i značajno smanjuje kapacitet pluća i šteti cirkulaciji u mišićima, mozgu i živcima. Problem je što se obično reagira tek kad nastupi bol.  

Lopta je idealno sredstvo za zdrave pojedince koji se žele istegnuti, mobilizirati i pokretati tijelo nakon cjelodnevnog sjedenja ili stajanja na mjestu. Lopta dobro djeluje na sustav za kretanje, u prvom redu na uspostavljanje ravnoteže u svim segmentima i položajima, na prirodnu koordinaciju pokreta i na uspravljanje. Aktivno sjedenje na lopti djeluje na ravnomjernu raspodjelu težine na trtičnu kost i donje udove, te omogućuje slobodu disanja, stabiliziranje trupa i slobodno korištenje ruku. Rad mišića stražnjice i nogu pri sjedenju na lopti omogućuje aktivno zadržavanje sjedećeg položaja, prirodno jačanje mišića, uz istodobnu vježbu ravnoteže i koordinacije. Upravo aktivnim sjedenjem na lopti moguće je prevenirati ili terapijski djelovati na lošu posturu. Korištenjem lopte za sjedenje kod učenja djecu se na zabavan način uči koliko je važno pravilno držanje. Dođe li do mišićne napetosti lopta može biti sredstvo za istezanje i relaksaciju u kratkim stankama za vrijeme rada. Aktivno sejdenje pomaže cirkulaciji.  

Cilj kineziterapije loptom je uspostavljanje prirodnog i ekonomičnog pokreta, korekcija posture, provociranje i nanovo učenje željenih pokreta, mobilizacija kralješnice i zglobova, opuštanje skraćenih mišića i uspostavljanje ravnoteže, stimulacija proprioreceptora, razvoj neuromišićnih i vestibularnih reakcija. Veličina i tvrdoća lopte važni su elementi za izvođenje vježbi. Koristi se lopta promjera 45 do 120 cm ovisno o cilju i antropometrijskim značajkama korisnika. Kada osoba sjedi na lopti, udaljenost kukova od podloge mora biti veća od udaljenosti koljena od podloge. Za rad s loptom potrebno je uskladiti oslonce i težište cijelog tijela ili pojedinih segmenata. Vježbajući s loptom koristi se njezina elastičnost i kuglasti oblik, a specifičnost vježbi je u tome što se tijelo vježbača nalazi na divje podloge: na stabilnoj podnoj površini i na labilnoj lopti. Iz toga proizlaze dva različita, međusobno odvojena sustava kretanja – kotrljanje lopte na podlozi, te kretanje tijela u odnosu na podlogu s jedne strane i u odnosu na loptu s druge strane. Vježbati se može u svim položajima: u sjedećem, potrbušnom, na leđima, pored lopte i u stojećem položaju, ovisno o onome što se želi postići. Bitno je naglasiti da se u radu s loptom vezivno tkivo i zglobovi rasterećuju, a mišići ovisno o onome što se želi postići opterećuju na optimalan način. Upravo zbog toga koristi se u radu s djecom i kod odraslih. Kineziterapiju loptom treba provoditi oprezno i bez žurbe. Snagu treba koristiti ekonomično, kako bi se minimalnim utroškom snage postiglo zadovoljavajuće izvođenje vježbi. Kineziterapija loptom ne smije izazvati bol.

                                         
                                                                                                                              Iva Kolić, vft

                                                                                                       

 

 
    Vježbe u malim
  grupama
   
     
    Specijalni individualni
  programi
   
     
    Standardne
  procedure  
   
     
    Prednosti    
     
    Mislimo danas za
  zdravije sutra
   
     
    Cjenik usluga    
     
    Poklon bonovi    
     
    Komentari
  zadovoljnih korisnika
   
     
    Galerija slika    
     
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
                 
                                        ©2008 IK Centar za vitalizaciju i relaksaciju organizma