HOME PRILOZI RADIONICE RASPORED KONTAKTI ULIKA LINKOVI  
           ۩  Stručni članci i prilozi Ive Kolić u medicinskim i popularnim časopisima    
    Masaže i ostali
  manualni tretmani
  Vježbanje za bolji sex          
   


Seks je važan način izražavanja ljubavi, no za razliku od drugih načina komuniciranja zahtjeva ponešto napora. Kombinacijom redovitog kretanja, intenzivne ciljanje tjelovježbe i njege, te zdrave prehrane čovjek kroz nekoliko mjeseci može opet biti u top seksi formi. Naime, bilo da se osoba smatra Don Juanom ili lady Chatterly ili pak početnikom u seksu, provodeći posebno osmišljene vježbe može postati boljim ljubavnikom. 

Stav prema vlastitom tijelu ima veliki utjecaj na seksualni život većine ljudi. Mnoge žene i muškarci nose u sebi sliku idealnog tijela. To često ima negativan utjecaj jer su obzirom na idealnu sliku uvjereni da su predebeli, premršavi, nedovoljno mišićavi... Osjećaju se neprivlačno. Već radi toga tjelesna aktivnost i oblikovanje tijela imaju pozitivan utjecaj na ljudsku seksualnost.
Seks je zahtjevna fizička aktivnost pri kojoj srce udara 160 pa čak i do 190 otkucaja u minuti, a vrijednosti krvnog tlaka se skoro udovstručuju. To je «šport» koji zahtjeva dobar mišićni tonus, elastičnost i izdržljivost. Naime, sviđalo se to nama ili ne, ljudi su seksualna bića i provodeći tjelovježbu mogu postati bolji ljubavnici.  

Jednostavne ciljane vježbe za određene dijelove tijela odnosno muskulaturu mogu znatno pomoći. Sportski liječnici se slažu da će se tromjesečnim vježbanjem osnažiti i povećati potencijal najbitnijih mišića. To su bedreni mišići, mišići stražnjice te ispravljači kralješnice tj. mišići smješteni u dubokom sloju leđnih mišića kod muškaraca. Mišići odmicači i primicači bedra kao i mišići leđa važni su žene. Trbušne mišiće iz razumljivih razloga ne bi trebali zanemariti. Trčanje i vožnja bicikla također pozitivno utječu na izdržljivost i cirkulaciju te tako produžuju i poboljšavaju sekusalnu preformansu. Tehnike ublažavanja stresa, poput vježbi opuštanja i disanja, pa čak i neke vrste masaža mogu djelovati pozitivno. Vježbati treba redovito, bar 3 puta tjedno. 

Mišići dna zdjelice su važna grupa mišića. To je splet mišića koji se proteže od trtice tj. završetka kralješnice do stidne kosti s prednje strane. Oni podržavaju i doprinose držanju donjeg dijela tijela, disanju i cirkulaciji. Što su jači mišići dna zdjelice to bolje funkcioniraju zdjelični organi: maternica, mjehur, crijevo,... Dodatno, dobro tonirani mišići dna zdjelice osiguravaju veće seksualno zadovoljstvo.
Osim smetnje u kvaliteti života, slabi mišići dna zdjelice mogu isto tako negativno djelovati na seksualnost. Mnoge žene nakon poroda ili s godinama gube raniji tonus mišića vagine što im onemogućuje kvalitetan seksualni život. Pokazalo se da su seksualni problemi ali i  inkontinencija mnogo rijeđi u Afričkim zemljama nego u Evropi i Sjevernoj Americi. Pretpostavlja se da sociokulturni milje znatno utječe na tu pojavu. Naime, pokreti zdjelice mnogo su više uključeni u ples i svakodnevne aktivnosti Afrikanaca.
Na sreću, postoje vježbe koje održavaju u dobroj formi mišiće uretre i anusa, odnosno mišiće zdjeličnog dna a interesantne su za oba spola. Vježbanje mišića zdjelice svijesno je napinjanje i relaksiranje mišića dna zdjelice što pomaže da se oni ojačaju i dobiju tonus, a to su mišići koji se grče za vrijeme ženskog orgazma. Medicinski podaci pokazuju da redovno vježbanje mišića može kontrolirati, reducirati i izliječiti inkontinenciju. Ova vježba može pomoći i muškarcima. Ojačaju li se mišići zdjeličnog dna  poboljašati će se kontrola nad ejakulacijom. 

Vježbe za nju: 

     1. Stati skupljenih stopala. Polagano saviti tijelo i rukama obuhvatiti koljena, dlanovima uloviti suprotne laktove. Polagano pokušati ispružiti noge. Koncentrirati se na podizanje tijela pomoću donjeg dijela leđa. Ukoliko se vježba pravilno izvodi noge se nikada neće u potpunosti ispružiti. 

     2. Leći na leđa. Prekrižiti lijevu nogu preko desne, te obje noge, zdjelicu, pozadinu i rameni obruč odignuti od poda. Ukrižiti ruke iza glave. Desnim laktom dotaknuti lijevo koljeno. Napraviti 8 ponavljanja na jednoj, pa isto ponoviti na suprotnoj strani.  

     3. Stati uspravno, razmaknutih stopala. Savijajući koljena i kukove dok šake ne dođu u položaj ispod koljena. Tijekom pokreta se koriste mišići nogu i donjeg dijela leđa. Za vrijeme cijele vježe zadržati ravna i istegnuta leđa, a glavu držati uspravno. Ponoviti 8 do 12 puta.

     4. Leći na lijevi bok. Noge su ispružene. Položiti desnu ruku iza glave a lijevu na aktivne kose trbušne mišiće. Polagano napeti desni unutrašnji i vanjski kosi trbušni mišić, te odignuti rame desetak centimetara od poda. Učiniti seriju od 8 do 12 ponavljanja, pa ponoviti na drugoj strani.  

     5. Leći na lijevi bok. Noge su ispružene. Desnim dlanom osloniti se na pod. Glavu osloniti na lijevu ruku. Uvući trbuh i stisnuti stražnjicu. Lagano zarotirati desnu nogu, napeti ju, ispružiti stopalo i polagano odizati do 50 cm od poda. Ponoviti 8 do 12 puta svakom nogom. 

     6. Sjesti na pod savijenih koljena. Jednom rukom se osloniti kako bi se ustabilio gornji dio tijela. Šaku druge ruke staviti između koljena i stiskati ju s oba bedra. Pokretom se aktiviraju mišići zdjeličnog dna, a mogu se osjetiti i pokuša li se tiejkom mokrenja zaustaviti mlaz što također može biti dobra vježba.   

 

Vježbe za njega:

 

     1. Leći na trbuh. Ispružiti ruke u visini ramena i osloniti se dlanovima na tlo. Podignuti lijevu nogu, izviti ju kao da se namjerava dotaknuti desna ruka s lijevim stopalom. Oba ramena treba zadržati na podu. Isto ponoviti s drugom nogom. Sa svakom nogom učiniti seriju od 8 do 12 ponavljanja. 

     2. Leći na leđa. Spojiti stopala i čim više pete pribižiti stražnjici. Opustiti koljena i pokušati ih približiti podu. Ruke smjestiti iza glave. Pogled usmjeriti prema stropu. Napeti gornji dio trbuha i odići gornji dio tijela do otprilike 30°. Ponoviti 8 do 12 puta. 

     3. Sjesti i saviti leđa. Položiti dlanove na pod u blizini kukova kao bi se ustabilio gornji dio tijela. Saviti koljena pod kutem od 90° i privući ih do prsa. Ispružati noge odignute od poda a paralelne s podlogom. Ponoviti 8 do 12 puta.   

     4. Leći na trbuh. Dlanove staviti u visinu ramena. Osloniti se na prednji dio stopala. Ukrutiti tijelo i odizati ga radeći sklekove. Ponoviti 8 do 12 puta. 

     5. Leći na trbuh. Dlanove položiti iza glave. Osloniti se na prste stopala. Odizati gornji dio tijela od poda. Ponoviti 8 do 12 puta.  

     6. Leći na trbuh. Dlanove položiti iza glave. Osloniti se na prste stopala. Odizati gornji dio tijela od poda, istovremeno naizmjence podizati jednu pa drugu nogu. Ponoviti 8 do 12 puta. 
 

Imate li problema duže vrijeme, savjetujte se sa svojim liječnikom ili fizoterapeutom, naročito onima koji su specijalizirani za seksualne poremećaje i inkontinenciju.

 

                                                                                                                              Iva Kolić, vft

 

 
    Vježbe u malim
  grupama
   
     
    Specijalni individualni
  programi
   
     
    Standardne
  procedure  
   
     
    Prednosti    
     
    Mislimo danas za
  zdravije sutra
   
     
    Cjenik usluga    
     
    Poklon bonovi    
     
    Komentari
  zadovoljnih korisnika
   
     
    Galerija slika    
     
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
                 
                                        ©2008 IK Centar za vitalizaciju i relaksaciju organizma