HOME PRILOZI RADIONICE RASPORED KONTAKTI ULIKA LINKOVI  
           ۩  Radionice          
    Masaže i ostali
  manualni tretmani
   Tečaj razvojnog pokreta    
    


Razvojni pokret kod djece (Infant Developmental Movement Education) jedan je od smjerova Body-Mind Centering tehnike koju je utemeljila Bonnie Bainbridge Cohen. Ova se tehnika temelji na cjelovitom pristupu tijelu, baveći se jednako njegovim fizičkim, kao i mentalnim aspektom te, kao takva, ima veoma široku primjenu na području plesa, glume, glazbe, fizioterapije, pedagogije...

Svoje iskustvo i znanje, koje na Školi za Body-Mind Centering, utemeljenoj sedamdesetih godina u Americi,  prenosi novim generacijama, Bonnie Bainbridge Cohen stekla je velikim dijelom kroz rad s djecom, svojim, kako sama kaže, najboljim učiteljima. Promatrala je i imenovala osnovne obrasce kretanja, koji se razvijaju tijekom prve godine života djeteta, te ih je kasnije koristila u radu s odraslima, za ispravljanje nekih teškoća i nepravilnosti u funkcioniranju organizma. Razvila je i veoma specifičan rad s tjelesnim sustavima: kostima, mišićima, organima, tekućinama u tijelu, živčanim sustavom, osjetilima...
 
Za BMC pristup karakterističan je doživljaj tijela u svoj njegovoj kompleksnosti i višeslojnosti, mijenjanje tijela "iznutra" osvještavanjem njegove građe, funkcija i  procesa kroz vizualizaciju, pokret i dodir te poticanje inteligencije tijela, počevši od pojedinačne stanice, tkiva, organa, pa sve do čitavog organizma. Inteligencija tijela neovisan je i veoma važan aspekt inteligencije te ju stoga treba poticati i naučiti prepoznavati; prihvatiti da tijelo "zna". Vrlo često prije negoli nešto usvojimo racionalno, tijelo to osjeća, prepoznaje, reagira i pamti. Ono je poput knjige u kojoj su zapisana sva naša iskustva od začeća pa do danas. Na osnovu tih iskustava, sigurno i duboko pohranjenih, stječemo nova iskustva i učimo.
Pokret, kao metoda za razumijevanje tijela, nezamjenjiv je. Neusporedivo je "znanje" o tijelu stečeno kroz iskustvo pokreta s onim stečenim kroz mentalno, racionalno učenje. Živci centra za ravnotežu, koji omogućuje pokret, sazrijevaju vrlo rano u maternici, tako da preko pokreta i dodira, međusobno usko povezanih, dijete stječe svoja prva iskustva i spoznaje o vanjskom svijetu. Oni su temelj za razvoj svih ostalih osjetila te vrlo važan pokazatelj i poticaj motoričkog, intelektualnog, emocionalnog i socijalnog razvoja.

   

Smjer IDME (Infant Developmental Movement Education) relativna je novost unutar škole za Body-Mind Centering, a time i relativno nova profesija, kako u svijetu tako i kod nas. Osnova IDME pristupa je promatranje prije bilo kakvog djelovanja te susret s djetetom tamo gdje se ono trenutno nalazi na svom razvojnom putu, bez obzira na očekivanja s obzirom na dob ili na nešto što se smatra "normalnim" razvojem. Poznavanje razvojnih etapa ljudskog organizma omogućit će nam da prepoznamo razvojnu fazu u kojoj dijete trenutno jest, kao i korake koji slijede te da mu, kroz igru i poticanje znatiželje i unutrašnje motivacije, pomognemo da napreduje. 

Na ovom ćemo tečaju proći kroz ključne momente u razvoju pokreta, od začeća do okvirno prve godine života djeteta. Prva dva sata posvećena su osnovnim neurološkim obrascima kretanja koji se javljaju od začeća pa dok dijete ne prohoda. Bonnie Bainbridge Cohen povukla je zanimljivu paralelu između ontogenetskog razvoja ljudske jedinke i evolucije od jednostaničnih organizama do čovjeka. Ova paralela pruža zanimljiv izvor inspiracije za pokret, preko kojeg ćemo sami ponovo proći kroz svaku od spomenutih razvojnih faza.

Tema druga dva sata je središnja os i simetrija, kako i kada do nje dolazi te na koji način ona mijenja djetetov odnos prema svijetu i prema samome sebi. Simetrija je preduvjet "rolanja", najranijeg oblika kretanja u prostor, te kasnijeg potrbušnog i četveronožnog puzanja, sjedanja i stajanja. Do pokretanja u prostor dolazi ponajprije zbog znatiželje ili neke druge unutrašnje potrebe povezane s vanjskim svijetom. Osjetila su naš prozor u svijet, preko njih uspostavljamo vezu s vanjskim svijetom i stječemo iskustva na temelju kojih učimo, stoga je pronalaženje središnje osi i simetrije u direktnoj vezi s razvojem osjetila preko kojih dijete doživljava svijet i, s druge strane, sa samostalnim "odlaženjem" u taj svijet, dakle s razvojem djetetove autonomije.

Posljednja dva sata bit će posvećena razumijevanju fiziološke fleksije i fiziološke ekstenzije. Fleksija je sklupčani položaj u kojem se dijete nalazi u maternici prije rođenja, dok se ekstenzija, refleks otvaranja, izrazitije javlja pri samom porodu. Položaj fleksije povezan je s parasimpatičkim dijelom živčanog sustava, odgovornim za funkcije probave, odmora i "bivanja unutra", dok je ekstenzija u vezi sa simpatičkim dijelom živčanog sustava, odgovornim za budnost, akciju, "izlaženje van". Položaji na trbuhu i na strani stimuliraju fleksiju, a leđni položaj potiče ekstenziju. Osim zbog uspostavljanja ravnoteže živčanog sustava, mijenjanje položaja u kojima dijete boravi važno je i zbog obogaćivanja njegovog iskustva vezanog uz silu težu, kao i uspostavljanja ravnomjernijeg tonusa čitavog tijela.    

Prepoznavanje i osvještavanje osnovnih obrazaca kretanja u vlastitom tijelu put su za  razumijevanje razvojnih faza kroz koje prolazi ili će proći dijete. Na taj način stječemo sigurnost za intuitivno praćenje i poticanje njegovog optimalnog razvoja.
Bolje razumijevanje porijekla pokreta i njegovog razvojnog puta može koristiti svakome, ne samo roditeljima, jer u najranijoj životnoj dobi stvaraju se temelji koje nadograđujemo ostatak života. Vraćanje tim temeljima pomaže ispraviti neke krive navike, ispuniti praznine, ili se jednostavno prisjetiti nekih davnih iskustava vezanih uz pokret.
 

Tečaj vodi Zrinka Šimičić, profesionalna plesačica suvremenog plesa i diplomirana Infant Developmental Movement Educator  na Školi za Body-Mind Centering, Amherst, Massachusetts, SAD. 

Predbilježbe i informacije na broj telefona:
095 832 86 82

 
    Vježbe u malim
  grupama
   
   
    Specijalni individualni
  programi
   
     
    Standardne
  procedure
  
   
     
    Prednosti    
     
    Mislimo danas za
  zdravije sutra
   
     
    Cjenik usluga    
     
    Poklon bonovi    
     
    Komentari
  zadovoljnih korisnika
   
     
    Galerija slika    
     
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
                 
                                                      ©2008 IK Centar za vitalizaciju i relaksaciju organizma