HOME PRILOZI RADIONICE RASPORED KONTAKTI ULIKA LINKOVI  
           ۩  Standardne procedure            
    Masaže i ostali
  manualni tretmani
   Terapija  ultrazvukom    
   
Ljudsko uho čuje zvuk frekvencije između 16 Hz i 20000 Hz. Zvuk s frekvencijom većom od 20000 Hz naziva se ultrazvukom. Terapija ultrazvukom (lat. ultra – preko, iznad; sonus – zvuk; grč. therapeia – liječenje) primjenjuje u svrhu liječenja ultrazvučnu energiju, frekvencije od 800 do 1000 kHz.
Ultrazvuk može povećati temperaturu tkiva na dubini od 3 do 5 cm i više, bez zagrijavanja kože i potkožnog tkiva. Ta činjenica najvažniji je razlog za upotrebu ultrazvuka kao terapijskog agensa. Fiziološki odgovori koji su posljedica termičkog mehanizma uključju povećanje rastezljivosti kolagenskog tkiva, promjene u cirkulaciji krvi, promjene brzine vodljivosti živaca, povećanje praga za bol, povećanje genske aktivnosti i promjene u kontraktilnoj aktivnosti skeletnih mišića.
Netermički učinci ultrazvuka uključuju kavitaciju i mehaničke ili kemijske promjene. Kavitacija je vibracijski učinak na mjehuriće plina pomoću ultrazvučnog zračenja. Promjene u lokalnom tlaku stvorene ultrazvukom mogu izazvati ekspanziju i kompresiju malih mjehurića plina koji mogu biti prisutni u krvi i u tkivnoj tekućini. Za vrijeme razrjeđenja mali će se mjehurići širiti, a za vrijeme kondenzacije ti se mjehurići komprimiraju. Ukoliko je pulsacija mjehurića dovoljno intenzivna može prouzročiti promjene u aktivnosti stanica i opterećenje tkiva.
Tkiva koja sadrže velike količine kolagena apsorbiraju veliku količinu ultrazvuka i stoga se na njima očituju jače posljedice djelovanja ultrazvučne energije. Količina topline koja se stvara ovisi o intenzitetu ultrazvuka, duljini izlaganja i veličini područja. Kosti i zglobne kapsule imaju vrlo visok sadržaj kolagena. Stoga su to strukture koje apsorbiraju najviše ultrazvučne energije. Ultrazvuk prolazi kroz kožu uz malo do umjereno oslabljenje.
Intenzitet ultrazvuka u rasponu većem od onog upotrebljenog za terapijsku primjenu dovodi do zaostajanja rasta dugih cjevastih kostiju, oštećenja tkiva produžene moždine i razaranja raznih drugih tkiva.
Ultrazvuk ne dovodi do ionizacije i zbog toga njegovom upotrebom ne nastaju ni ionska zračenja ni karcinom, a nema ni rizika od nastanka kromosomskih oštećenja.

Indikacije za upotrebu ultrazvuka:
 

*      kontrakture zglobnih čahura ili adhezivni kapsulitis; otvrdnuća periartikularnih struktura zbog različitih razloga; Depuytrrenova kontraktura

*      kronični artritisi; bol kod degenerativnog i upalnog artritisa

*      ekstraartikularni reumatizam: burzitis, tendinitis i nategnuća tetiva

*      spazam, nategnuće, fibroza, miozitis, hematomi mišića

*      neurinomi

*      poremećaji simpatičkog živčanog sustava (refleksna distrofija, kauzalgija i Sudeckova atrofija)

*      otvorene rane

*      kronične bolesti perifernih krvnih žila, vazospazam

*      zacjeljivanje fraktura.

 
    Vježbe u malim
  grupama
   
     
    Specijalni individualni
  programi
   
     
    Standardne
  procedure
  
   
     
    Prednosti    
     
    Mislimo danas za
  zdravije sutra
   
     
    Cjenik usluga    
     
    Poklon bonovi    
     
    Komentari
  zadovoljnih korisnika
   
     
    Galerija slika    
     
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
                 
                 
                                        ©2008 IK Centar za vitalizaciju i relaksaciju organizma