HOME PRILOZI RADIONICE RASPORED KONTAKTI ULIKA LINKOVI  
           ۩  Stručni članci i prilozi Ive Kolić u medicinskim i popularnim časopisima    
    Masaže i ostali
  manualni tretmani
   Eterična ulja pomažu oboljelim zglobovima    
   


Ekstrakti biljaka koriste se tisućama godina zbog njihovih ljekovitih svojstava. Još od antičkih vremena smatra se da esencijalna ulja koriste tijelu, psihi i emocijama. Različita ulja primijenjuju se za tretiranje i prevenciju cijelog niza zdravstvenih problema, liječenje, opuštanje, pomlađivanje, ublažavanje ili stimuliranje. Vrijedno je spomenuti istraživanja na virusima obavijenim lipidnim slojem (hepatitis, herpes simplex, influenza) i retrovirusima (HIV) gdje je kantarion pokazao znatnu aktivnost. Poslijednjih 30 godina popularnost zdravstvenih i relaksacijskih svojstava eteričnih ulja ponovo je porasla, a aromoterapija izrasla u granu komplementarne medicine. Eterična ulja uobičajeni su sastojci proizvoda za njegu tijela kao što su paste za zube, kreme za lice, losioni za tijelo i sl. Primjenom eteričnih ulja kroz masažu, kupke, inhalacije, mirisne svjetiljke postižu se značajni pozitivni efekti na raspoloženje osobe kao i olakšanje fizičkih boli i oštećenja. To zahtjeva pažljiv izbor i aplikaciju eteričnih ulja, u adekvatnom nosaču tj. baznom ulju. Zbog toga ulja treba dobro poznavati kako bi se postigao najbolji mogući utjecaj na zdravlje.

Kvaliteta baznih biljnih ulja vrlo je bitna i danas joj se posvećuje sve više pažnje. Bazna ulja biraju se prema različitim tipovima i stanjima kože ovisno o željenim teraputskim svojstvima. Tako se npr. za osjetljivu kožu preporuča se nevenovo, avokadovo, bademovo ulje. Kod oštećene kože pomaže kantarion, avokadovo, bademovo i sezamovo ulje. Ulje pšeničnih klica, bogato antioksidansom vitaminom E, ublažava ožiljke nakon povreda i operacija, te ožiljke od akni. Lješnjakovo ulje djeljuje adstringentno, tonizira i zateže kožu i potiče regeneraciju stanica. Kod alergija često se koristi nevenovo, jojobino i sezamovo ulje. Za suhu i zdravu kožu koriste se breskva, avokado, marelica, dok bademovo ulje omekšava i hrani kožu. Ulje mrkve potiče tamnjenje kože, a njime se također tretiraju ekcemi i psorijaza. Suncokretovo ulje pogodno je za zrelu kožu, kao i ulje pšeničnih klica. Mareličino ulje i ulje grožđanih sjemenki koriste se kod masne kože.

Kvalitetna eterična ulja (100% čista, prirodna, kompletna) u kombinaciji sa baznim uljima vrlo brzo penetriraju u kožu, dolaze do krvotoka i limfnog sustava, te zbog toga doziranje može biti od presudnog značaja. Dakle, ulja djeluju lokalno na mjestu primjene, te opće kada dođu u cirkulaciju. Najbolja koncentracija za masažu je 2,5% otopina. Kod djece, trudnica i osjetljive kože preporuča se 1% mješavina. Lokalno na bolna mjesta, u svrhu ublažavanja bola, mogu se eventualno primijeniti 5% mješavine.

Kako masaža pomaže bolnim zglobovima? Zglobna hrskavica nije prokrvljena, pa se prehranjuje ubrizgavanjem hranjivih tvari iz okoline putem zglobne tekućine. Povećanje mišićne napetosti u okolini zgloba uzrokuje restrikciju cirkulacije, smanjenje opskrbe kisikom i nakupljanje otpadnih metabolita, što uzrokuje bol. Također, dugotrajna sputanost pokreta uslijed boli, loše posture, razderotina dovodi do neelastičnosti tkiva posljedično povečavjući boli kod normalnih pokreta. Ukoliko je prisutan bolan otok, te izostane pokret, izostane i ubrizgavanje korisnih a izbacivanje štetnih tvari iz zglobova. Elastična zglobna ovojnica, sinovija, zbog upalnog nadražaja reagira iznutra još većim izlučivanjem zglobne tekućine, što dodatno otežava difuziju hranjivih tvari. Izvana pak dolazi do stezanja elastičnih struktura. Poznato je da se kroz masažu, stimulacijom mehanoreceptora reducira bol i mišićna napetost. Isto se postiže istezanjem. Nadalje, refleksno djelovanje na središnji živčani sustav uzrokuje oslobađanje endorfina. Akupresurom se kroz senzorne ulaze modulira percepcija boli. Kontakt sa živčanim završecima u koži izaziva trenutačnu reakciju živčanog sustava. Rezultati su relaksacija i opuštanje. Nadalje, toplina i lokalno poboljšanje cirkulacije koje se razvijaju masažom idealan su simptomatski način liječenja artrotskih promjena. (Treba naglasiti da je u upalnim reumatskim bolestima, osobito u fazi pogoršanja, liječenje toplinom zabranjeno.)
Kombinacije eteričnih ulja koja se upotrabljavaju za tretiranje bolnih zglobova i reumatskih oboljenja imaju specifična djelovanja. Za detoksifikaciju koriste se eterična ulja: koromača, borovice, sjemena mrkve, limuna, čajevca, grejpa, lovora. Na upalne procese djeluju: kamilica, lavanda, stolisnik. Analgetičko djelovanje imaju eterična ulja: bora, lavandina, mažurana, ružmarina, đinđera, papra, eukaliptusa, kardamoma, metvice, klinčića. Na poboljšanje cirkulacije djeluju: ružmarin, eukaliptus, mrkva.

Pripravak za masažu radi se tako da se u 25 mililitara kantariona ukapa po 3 - 4 kapi eteričnih ulja: lavande, borovice, ružmarina, papra ili đinđera. Bolno područje se tretira 2 puta dnevno. Slično djelovanje ima mješavina ružmarina, lavande, grejpa, lovora i đumbira ili borovice, ružmarina, lavande i limuna. Postoji cijeli niz djelotvornih kombinacija. Preporuča se empirijski utvrditi najdjelotvorniju mješavinu za svakog pojedinačnog pacijenta.

Za pripravljanje ljekovite kupke na punu kadu vode dovoljno je dodati 8 -10 kapi bilo kojeg od preporučenih ulja. Aromakompresom se također mogu ublažiti bolovi u zglobovima. Ukapa se 5 kapi eteričnih ulja (kamilica ili lavanda) na 100 mililitara vode. Kompresu se dobro namoči u otopini i iscijedi. Stavi ju se na odgovarajući zglob, prekrije suhim ručnikom i drži pola do dva sata. Povremeno kompresu treba ponovo navlažiti.
 

 
    Vježbe u malim
  grupama
   
     
    Specijalni individualni
  programi
   
     
    Standardne
  procedure  
   
     
    Prednosti    
     
    Mislimo danas za
  zdravije sutra
   
     
    Cjenik usluga    
     
    Poklon bonovi    
     
    Komentari
  zadovoljnih korisnika
   
     
    Galerija slika    
     
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
           
Literatura:

1. Allardice P. The Art of Afomatherapy, A Guide to Using Essential Oils for Health and Relaxation, Crescent Books, 1994
2. Shumway - Cook A, Woollacot M. Motor control - theory and practical applications, Williams & Wilkins, 1995
3. Jackson J. Aromatherapy, Dorling Kindersley, 1987
4. J. Harding. Secrets of Aromatherapy, Dorling Kindersley, 2001
5. J. Lawess. Aromatherapy and the Mind, Thorsons, 1994
6. Poštić S. Aromaterapija, Čarolija eteričnih ulja, Aromara, 2001
 
             
             
             
             
             
             
                 
                                        ©2008 IK Centar za vitalizaciju i relaksaciju organizma